sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Apua, tissit tippuvat!


Armilla huomattiin toukokuun lopussa kynnenleikkuun yhteydessä mahassa jotain kummallista. Sen etummaisen nisän nänniosa oli kasvanut lähes olemattomasta huomattavan pitkäksi, kuivahtaneeksi ja sarveistuneeksi tötteröksi. Kun nänniä vähän tutki, se irtosi kokonaan, jäljelle jäi vain pieni, verta vuotamaton kuoppa. Ilmeisesti muutos ei ollenkaan aristanut, koska Armi ei tutkimuksista ollut moksiskaan. Tarkemmalla tarkastelulla selvisi, että myös toisen puolen etummainen nisä oli kummallinen. Sen nänni oli surkastunut ja olisi varmaankin irronnut yhtä helposti, jos sitä olisi vähän kopauttanut.


Koska kissoilla on paljon nisäkasvaimia, muutosta tutkailtiin ja seurattiin ahkerasti. Pieni pahkura tuntui irronneen nännin paikalla, isompi kuin normaalien nisien kohdilla. Armihan on leikattu  8 kk ikäisenä ekan kiiman jälkeen, joten nisäkasvaimen riski ei sillä pitäisi kovin suuri olla, mutta nisäkasvaimia kuitenkin kissoilla jonkin verran on ja niiden ennuste on yleensä huono, koska ne huomataan usein liian myöhään. Minkäänlaisia oireita Armillakaan ei ollut, mutta kissa vietiin kuitenkin muutaman viikon ihmettelyn jälkeen eläinlääkärille, ettei kyseessä vain olisi mitään pahanlaatuista. Eläinlääkärikin muutosta ihmetteli eikä osannut oikein sanoa, mikä se voisi olla. Myös kolmannen nisäparin nänni oli surkastunut ja irtosi eläinlääkärillä. Armi sai antibioottipiikin varmuuden vuoksi, mikäli muutos olisi kuitenkin ollut tulehduksellista.


Antibiootilla ei tuntunut olevan nisiin mitään vaikutusta, joten yksi nisä otettiin koepalaksi. Patologin vastauksen perusteella kyseessä ei ollut mitään pahanlaatuiseen viittaavaa, vaikka ihan varmasti ei selvinnytkään, mikä muutos on. Koepalassa oli runsaasti sidekudoslisää, epidermiksen hyperplasiaa ja laajentunut kystamainen karvatuppi, jotka luokiteltiin paranemisvaiheen epäspesifeiksi muutoksiksi. Onneksi selvittiin siis säikähdyksellä. Armin pikkuinen haava parani hyvin ja Armi on päässyt jo tötteröstäkin eroon. Armi on nyt saanut viettää kesäpäiviään enimmäkseen isäntänsä kanssa, välillä mökkeillessä ja välillä Helsingissä, sillä rauhallinen neitonen ei oikein jaksa täpläturkkien rajuja otteita arvostaa. Välillä Armi toki käy Mikkelissäkin emäntäänsä tervehtimässä ja aitauksessa ulkoilemassa, kuten kuvista näkyy.


1 kommentti: