lauantai 16. maaliskuuta 2013

Toiveissa kevätpentuja

Kukkatarhan Brassia, toivottavasti seuraava emokissamme. Kuva Linnea Nikkola.
Kukkatarhan Brassia, our next mom, we hope. Photo Linnea Nikkola.

Kukkatarhan kissalassa jännitetään uusien pentujen syntymää 11.4. tienoilla. Kukan tytär, Ellin sisko Brassia astutettiin helmikuun alussa. Brassian ruokahalu ja seurankipeys alkoivat kasvaa heti astutuksen jälkeen ja nisät alkoivat punottaa pari viikkoa sitten, joten olemme toiveikkaita astutuksen onnistumisen suhteen. Pennut syntyvät ja kasvavat Hyvinkäällä Safa Abd-el Rahimin ja muun Brassian perheen luona. Isäkissa on ruskeatäplikäs nuori herra Hiutaleen Armas Aragorn. Armas on hybridiocicat, jonka isänisä on abessinialainen. Ocicatit polveutuvat alkujaan abessinialaisista, siamilaisista ja amerikkalaisista lyhytkarvoista. Abessinialaisia käytetään edelleen etenkin amerikkalaisessa rotukissojen kattojärjestössä CFA:ssa ocicatien geenipoolin laajentamiseen, ja onpa Suomessakin joitakin hybridejä käytetty, tosin enemmän CFA:n kuin Kissaliiton puolella.

Armas odottelee jo kesää, jotta pääsee lekottelemaan ulkotarhaan. Kuva Jutta Keskinen.
Armas relaxing outdoors last summer. Photo Jutta Keskinen.
Hybridikissaa käytettäessä pitää tietenkin harkita tarkkaan, että kissat sopivat yhteen muutenkin kuin sukutaulultaan (joka on täällä). Brassia ja Armas täydentävät aika hyvin toisiaan. Molemmat ovat vielä nuoria, mutta ovat olleet ainakin tähän asti hyväkuntoisia ja terveitä. Brassia on luonteeltaan kotona aivan ihana, mutta näyttelyissä ja eläinlääkärillä neidon suusta kuuluu sellaista kiroilua, että lempeäluontoinen ja reipas Armas olisi kauhuissaan. Armasta eivät uusi paikka ja vieraat kissat tai ihmiset häiritse, vaan se tuli astutusreissullakin heti kehräämään ja puskemaan kättä. Brassian kuono-osassa on mukavasti leveyttä ja neliömäisyyttä, jota Armaksella saisi olla enemmän. Armaksella taas on päässä pyöreyttä, jota vähän puuttuu Brassialta. Brassia on ehkä aavistuksen liiankin elegantti, pitkäkroppainen ja -jalkainen, Armas taas kummassakin suhteessa lyhyempi ja rotevampi kaveri. Toivotaan, että pennut perivät kummankin vanhempansa parhaat puolet.

Brassiassa on hyvin paljon emonsa Kukan ulkonäköä. Kuva Linnea Nikkola.
Brassia resembles her mom Kukka. Photo Linnea Nikkola.

We are expecting kittens around April 11th. The mother is Kukka's other daughter, Elli's chocolate spotted sister Brassia. The father is a tawny spotted hybrid ocicat Hiutaleen Armas Aragorn, whose grandfather is Abessinian. Ocicats originate from Abessinian, Siamese and American shorthair cats and sometimes it is wise to widen the gene pool of ocicats with hybrids. Of course, the combinations should be planned carefully. I think Brassia and Armas could be a good match in many ways. Brassia is a real sweetheart at home but she gets stressed at cat shows whereas Armas is relaxed and sweet everywhere. Brassia has a good, square box but a bit flat head. Armas has more roundness in his head but his muzzle is quite narrow and short. Brassia is very elegant and Armas more robust. Let's hope that the kittens inherit the best qualities of both their parents.

Armas vuoden ikäisenä pikku kollipoikana viime kesänä. Kuva Jutta Keskinen.
Armas as a 1-year-old "baby" tomcat last summer. Photo Jutta Keskinen.

2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen yhdistelmä! Onko kissaliitossa paljon tällaisiä yhdistelmiä jo?

    VastaaPoista
  2. Tietääkseni niitä ei ole kovin paljon. Armas ja yksi sisarensa on myös Kissaliiton rekisterissä, joten mahdollista se olisi. Sverakissakin on kasvatettu viime vuosina jonkin verran hybridejä. Erityisen paljon niitä tuntuu olevan Australiassa.

    VastaaPoista